Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

Βορίδης: Οι διαγνωστικές εξετάσεις ήταν κοστοβόρες - Κινητοποιήσεις από τους γιατρούς

Εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων για τις περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ , ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ανέφερε ότι εάν δεν συνέβαινε αυτό «θα κατέληγε στα 700 εκατομμύρια ευρώ».
«Το μέτρο αυτό προστατεύει τον έντιμο, συγκροτημένο, σοβαρό γιατρό έναντι αυτών που κάνουν προκλητή συνταγογράφηση», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι «ο γιατρός δεν θα συνταγογραφεί και δεν θα διενεργούνται εξετάσεις, ωστόσο θα υπόκειται στον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, και θα πρέπει να αιτιολογήσει τη σχέση της διάγνωσής του και την αναγκαιότητα της εξέτασης που συνταγογραφεί».
Από την πλευρά τους οι γιατροί μιλούν για κίνδυνο της δημόσιας υγείας. «Οι περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις, που έγιναν βάσει πρόσφατης απόφασης του υπουργού Υγείας, είναι παντελώς απαράδεκτες» και «θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας. Πρόκειται, σημειώνει, για εξετάσεις που συμβάλλουν στην πρόληψη σοβαρών νοσημάτων, όπως το τεστ ΠΑΠ και οι εξετάσεις καρκίνου του προστάτη, και αποτελούν τεράστια επιτεύγματα στην ιατρική επιστήμη. «Είναι τραγικό η κυβέρνηση εν μία νυκτί να διαγράφει αυτές τις εξετάσεις για οικονομικούς και μόνον λόγους, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους απέναντι σε θανατηφόρα νοσήματα», υποστηρίζει σημειώνοντας ότι η ΟΕΝΓΕ προτίθεται να ζητήσει την παρέμβαση των διεθνών ιατρικών οργάνων, «ώστε να πάψει επιτέλους η ανερμάτιστη και εγκληματική πολιτική περικοπών στην υγεία».
Την ίδια στιγμή, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) κάλεσε την Τετάρτη σε τρίωρη στάση εργασίας 12:00-15:00, με συγκέντρωση έξω από την Βουλή, στις 12.30. Τις κινητοποιήσεις έχουν προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και η ΠΟΕΔΗΝ.
Ο ΠΙΣ αναφέρει ότι το νομοσχέδιο εισέρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής «αλλοιώνει τον χαρακτήρα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, σε μία κρίσιμη περίοδο για τη κοινωνία, ενώ επιτείνει παράλληλα την ανασφάλεια στον πληθυσμό και προκαλεί αισθήματα αγανάκτησης και οργής για την ραγδαία αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας.»Πηγή:http://tvxs.gr/news/ellada/boridis-oi-diagnostikes-eksetaseis-itan-kostobores-kinitopoiiseis-apo-toys-giatroys

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More