Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

Έδωσαν εξιτήριο… θανάτου σε ψυχικά ασθενή

Ο 44χρονος πήδηξε στο κενό από παράθυρο του Ξενώνα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων την Παρασκευή. Είχε καταφύγει εκεί διωγμένος από το «Δρομοκαΐτειο» με απόφαση δύο ψυχιάτρων.
Ο 44χρονος άστεγος και ψυχικά ασθενής χρησιμοποιούσε τον ξενώνα του Δήμου Αθηναίων τακτικά από το 2008. Είχε σχέσεις με την οικογένειά του, αλλά διέμενε στον ξενώνα, ίσως γιατί δεν ήθελε να τους δημιουργεί επιπλέον βάρος.
Την 1η Σεπτεμβρίου 2014, ο άνθρωπος αυτός άρχισε να δουλεύει σε βοηθητικές εργασίες των κοινωνικών δομών του Δήμου Αθηναίων. Τον παρακολουθούσε ψυχολόγος και ψυχίατρος, μια και τα προβλήματα της κατάθλιψης (και όχι μόνο) που αντιμετώπιζε είχαν ανάγκη θεραπευτικής συνδρομής. Δεκαπέντε ημέρες περίπου μετά την έναρξη αυτής της βοηθητικής απασχόλησης, δήλωσε στην ψυχολόγο ότι θα σταματούσε, γιατί δεν μπορούσε να διαχειριστεί αυτή την ευθύνη, του φαινόταν βουνό.

anergos-autoktonia-kagela

Ανήσυχοι οι υπεύθυνοι του ξενώνα είδαν τον άνθρωπο να βυθίζεται, σχεδόν να καταρρέει την περασμένη Πέμπτη και με αυτοκίνητο του ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων) τον οδήγησαν στο «Αιγινήτειο».
Οι γιατροί που τον εξέτασαν διαπίστωσαν άμεση ανάγκη νοσηλείας εξαιτίας «κατάθλιψης, ψυχωσικής συνδρομής και νοητικών διαταραχών». Ολα ήταν γραμμένα στο παραπεμπτικό των γιατρών ώστε να εισαχθεί άμεσα στο εφημερεύον «Δρομοκαΐτειο», όπου και οδηγήθηκε αμέσως, μαζί με τον συνοδό υπάλληλο του Δήμου Αθηναίων.
Οι εφημερεύοντες ψυχίατροι του ΨΝΑ όμως είχαν άλλη γνώμη. Ειδικά η ψυχίατρος-στέλεχος του ιδρύματος, που τον είδε, φέρθηκε σκαιότατα και προσβλητικά φτάνοντας στο σημείο να πει στον ασθενή «να φύγει να πάει να δουλέψει και να τα αφήσει αυτά!».
Οι μαρτυρίες εργαζομένων στο ΨΝΑ, με τους οποίους συνομιλήσαμε, είναι ανατριχιαστικές. Ο άνθρωπος αυτός την ώρα που χρειαζόταν φροντίδα και νοσηλεία πετάχτηκε κυριολεκτικά έξω από το νοσοκομείο. Η συνέχεια ήταν δυστυχώς παραπάνω από αναμενόμενη.
Η αυτοκτονία του αλλά και οι καταγγελίες ανθρώπων που βρέθηκαν αυτόπτες μάρτυρες στο προδιαγεγραμμένο τραγικό διάβημα προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα Χαράλαμπου Λακαφώση, ο οποίος διέταξε τη σύλληψη των δύο ψυχιάτρων όχι για αμέλεια αλλά για το κακούργημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης.

ΠΗΓΗ:http://www.efsyn.gr/?p=236489

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More