Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Σε απόγνωση οι άνθρωποι για τη θεώρηση των βιβλιαρίων πρόνοιας




Ένας μεγάλος Ιταλός ψυχίατρος (bazalia) έχει πει πως όταν κάποιος περνά την πόρτα ενός ψυχιατρείου εκείνο που αντικρίζει είναι η ακραία φτώχεια των ανθρώπων. Τότε βέβαια ήμασταν στη δεκαετία του 60 τη δεκαετία της ελπίδας, σήμερα παρ’ όλο που τα λόγια περισσεύουν δεν έχουν αλλάξει και πολλά, η φτώχεια έχει εξαπλωθεί στην κοινωνία και η ελπίδα δεν υφίσταται.

Μεγάλο μέρος των ανθρώπων είναι χρήστες των προνοιακών υπηρεσιών υγείας, πρόκειται για ανθρώπους ανασφάλιστους, συχνά και με χρόνια προβλήματα υγείας, ανάμεσα τους και πολλοί με προβλήματα ψυχικής υγείας, που παίρνουν τα φάρμακα τους δωρεάν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, η θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας γίνεται μία φορά το χρόνο από τις αρμόδιες νομαρχιακές υπηρεσίες της Πρόνοιας.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι: προσκομίζουν τα δικαιολογητικά (εκκαθαριστικό εφορίας κλπ) τους απαντούν να πάνε μετά από 40 μέρες να πάρουν την θεώρηση για ένα έτος, εκεί τους περιμένει μία δυσάρεστη έκπληξη, τους ζητούν να προσκομίσουν βεβαιώσεις από το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ πως δεν είναι ασφαλισμένοι στους οργανισμούς αυτούς, επομένως στις 40 μέρες προστίθενται άλλες 40 και μια απίστευτη ταλαιπωρία και αναμονή στις ουρές αυτών των οργανισμών.

Συνέπεια; Οι γιατροί να τους συνταγογραφούν τα φάρμακα τους όμως τα φαρμακεία των νοσοκομείων να μην εκτελούν τις συνταγές. Μιλάμε για άτομα που δεν έχουν καμία εναλλακτική λύση, ούτε φυσικά έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν και να αγοράσουν τα φάρμακα που χρειάζονται.

Η πάταξη της γραφειοκρατίας, η ενδο-υπηρεσιακή αναζήτηση πιστοποιητικών και η μικρότερη ταλαιπωρία των πολιτών είναι δυστυχώς ΚΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ. Έτσι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης γίνεται πραγματικότητα και οι μνημονιακοί στόχοι επιτυγχάνονται στην πλάτη των απελπισμένων. Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη του 2014.

Γ.Σ.


ΠΗΓΗ: http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/se-apognosi-oi-anthropoi-gia-ti-theorisi-ton-bibliarion-pronoias

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More