Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Επιστολή της ΠΟΣΟΨΥ προς τους Υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης.


Αξιότιμοι Υπουργοί κ. Κουρουμπλή και κ. Παρασκευόπουλε,

Στις 12/8/15 περιήλθε στην γνώση της ΠΟΣΟΨΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων-Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία), μέσω δημοσιεύματος της Εφημερίδας Συντακτών, το παρακάτω περιστατικό.

Ψυχικά ασθενής, ανασφάλιστος και παρακολουθούμενος ψυχοθεραπευτικά και φαρμακευτικά από το Ιατρείο Αλληλεγγύης Πατησίων δέχτηκε σωματικό έλεγχο από όργανα της τάξης κατά την άφιξη του στο λιμάνι της Σαμοθράκης. Πάνω του βρέθηκε ένα... κουτί xanax (αγχολυτικό ευρείας χρήσης) το οποίο συνιστά μέρος της φαρμακευτικής του αγωγής. Το εύρημα αυτό κρίθηκε αρκετό από τα όργανα της τάξης που πραγματοποίησαν τον έλεγχο προκειμένου ο εν λόγω ψυχικά ασθενής να συλληφθεί, να επιστρέψει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολής (πληρώνοντας ο ίδιος ο συλληφθείς το εισιτήριο Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη!), να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου, να δικαστεί και να καταδικαστεί σε 2 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα δεν βρέθηκε απολύτως τίποτε άλλο κατά τον έλεγχο των διωκτικών αρχών στον συγκεκριμένο ασθενή που να δικαιολογεί την ενεργοποίηση της διωκτικής και καταδικαστικής διαδικασίας εναντίον του. Είχε στις αποσκευές του το φάρμακο του.
O συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης από τις λιμενικές και δικαστικές αρχές, ενός ανθρώπου με πρόβλημα ψυχικής υγείας που λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, την οποία αυτονόητα έχει μαζί του κατά την όποια μετακίνησή του - αντιμετώπιση που, με πρωτοφανή τρόπο, ποινικοποιεί την ίδια τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής - έχει αναστατώσει την ΠΟΣΟΨΥ.
Παρακαλούμε πολύ να ασχοληθείτε με το περιστατικό και να μεριμνήσετε ώστε να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες σε όσους αναλογούν, τόσο στην πράξη των λιμενικών (και αυτών που τους δίνουν τις σχετικές οδηγίες), όσο και στον τρόπο άσκησης της Δικαιοσύνης, γιατί, κατά την άποψή μας, έχουμε, εν προκειμένω, πολύ πιθανώς , περίπτωση κακοδικίας.
Για το συγκεκριμένο περιστατικό θα ενημερωθούν και η Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών , ο σύμβουλος του Υπουργού Υγείας για τα δικαιώματα των ασθενών καθώς και η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπ. Υγείας

Με εκτίμηση,

Το Γεν. Συμβούλιο της ΠΟΣΟΨΥ
Ο Αντιπρόεδρος, Παπάζογλου Ι.
Η Γεν.Γραμμματέας, Αγγελή Κ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More